Este necesara o proiectare instalatii sprinklere?
O proiectare instalatii sprinklere este deosebit de importanta, iar acest articol a fost redactat in mod special pentru a va oferi detalii legate de acest subiect. Ce este o astfel de instalatie si ce scop are aceasta, puteti afla asadar daca ramaneti alaturi de noi si cititi pana la final.
Serviciul de proiectare instalatii sprinklere
Un sistem de sprinklere impotriva incendiilor este o componenta simpla, dar cheie, activa a sistemului de protectie impotriva incendiilor unei cladiri casnice sau comerciale. Pana la instalarea unui astfel de sistem insa, mentionam inca de la inceput faptul ca este necesar serviciul de proiectare instalatii sprinklere.
Instalat in tavane sau pereti laterali, sistemul consta intr-o alimentare cu apa, un sistem de conducte de distributie a apei si capete de sprinklere. Sprinklerul evacueaza automat apa atunci cand este detectat un incendiu, desi nu este declansat de fum. Controleaza sau stinge incendiul si un sistem de detectare si stingere a incendiului.
Sistemele de sprinklere exista de la sfarsitul secolului al XIX- lea , cand au fost introduse de Hiram Stevens Maxim. Acestea sunt acum utilizate pe scara larga in intreaga lume, cu peste 40 de milioane de capete de stropire montate in fiecare an. Un sistem va implica in general apa mentinuta sub presiune intr-o retea de conducte care trece printr-o cladire.
Tipuri de sprinklere de incendiu
Exista patru tipuri principale de sisteme de sprinklere pentru incendiu:
- Sistemu de stingere apa – apa (umed)
- Sistem de stingere apa – aer
- Sistem de stingere cu sprinklere deschise (drencere)
- Sisteme de stingere Pre-actiune
Intr-un sistem de sprinklere impotriva incendiilor cu teava umeda, cel mai comun tip in cladirile rezidentiale, apa rece este stocata sub presiune in tevi si este eliberata imediat de capetele de sprinklere cand este atins nivelul de caldura prestabilit.
Sistemele de sprinklere cu tevi uscate dureaza putin mai mult pentru a se activa si sunt utilizate in cladiri neincalzite/neocupate, unde tevile pot ingheta si se pot sparge. Azotul gazos sau aerul sub presiune este stocat in conducte, conectat la un rezervor de stocare a apei sau la o conducta principala. La activarea de catre un incendiu a sistemului, aerul se scurge din tevi, determinand ca apa sa curga prin tevi catre capetele de stropire.
Proiectare Instalatii Sprinkler
Sistemele de sprinklere cu inundatii sunt utilizate de obicei in zonele in care pagubele rapide cauzate de incendiu reprezinta o preocupare majora, cum ar fi depozitele de logistica si cladirile inalte. In aceste sisteme, duza este intotdeauna deschisa. Acestea sunt declansate de o alarma care deschide o supapa de eliberare a apei.
Sistemele de sprinklere pre-actiune sunt o combinatie de sisteme de conducte umede si uscate, utilizate de obicei in zonele cu risc ridicat de deteriorare a apei. Apa nu este stocata in conducte pana cand nu este detectat un incendiu, cand apa este eliberata in capetele de stropire. Timpul de raspuns este la fel de rapid ca un sistem standard de sprinklere cu tevi umede. Sunt disponibile si sisteme automate de sprinklere impotriva incendiilor si sunt eficiente in zone mari, cum ar fi birouri si centre comerciale.
Sprinklerele SMART (Tehnologie de monitorizare, evaluare si raspuns simultane), care folosesc mai multe tehnologii de detectare si ar trebui sa reactioneze mai rapid, sunt in curs de dezvoltare. Este insa nevoie de o proiectare instalatii sprinklere pentru un astfel de sistem.