Lectii de educatie crestina necesare in viata
Lectiile de educatie crestina pot fi deosebit de utile in viata de zi cu zi pentru foarte multi dintre noi. Cand vine vorba despre aceste lectii, nu ne referim doar la ceea ce se preda la orele de religie, sau la liceele teologice. Astfel de lectii pot fi invatate chiar si urmarind diverse emisiuni crestine la televizor. In randurile de mai jos vom discuta putin despre cateva dintre aceste lectii, pentru a intelege cat de necesare ne sunt in viata de zi cu zi.
Lectii de educatie crestina: Fii slujitor al altora!
„Amin, va spun ca orice ati facut pentru acestia dintre cei mai mici dintre ai mei, mie mi l-ati facut.” Matei 25:45
Slujirea altora este una dintre cele mai esentiale componente ale unei vieti crestine. Cand practicam caritatea in lumea din jurul nostru, este un act de justitie sociala, compasiune si iubire. Cand te straduiesti sa fii de ajutor sau chiar sa inveselesti pe cineva daca are o zi grea, pui nevoile celorlalti inaintea nevoilor tale, iar asta are un impact imens – asupra celorlalti si asupra ta!
Aceasta este o lectie de educatie crestina care poate fi invatata si in scoala, dar si in afara scolii. Cu siguranta, este o lectie pe care trebuie ca fiecare dintre noi sa o punem in aplicare.
Fii o persoana onesta!
Tot in ceea ce priveste lectiile de educatie crestina, una dintre acestea ne invata sa fim onesti. „De aceea fiecare dintre voi trebuie sa lepada minciuna si sa vorbeasca adevarul aproapelui tau, caci toti suntem madulare ale unui trup.” Efeseni 4:25
Poate ca nu te gandesti la asta, dar toti avem multe oportunitati de a spune minciuni de-a lungul zilei. Practicarea onestitatii este o modalitate de a deveni mai atent la valorile tale.
In sala de clasa, pe terenul de sport si in timpul altor activitati de-a lungul zilei, straduieste-te sa fii sincer cu cuvintele si actiunile tale. Desigur, onestitatea nu inseamna a rani sentimentele cuiva sau a rosti cuvinte ranitoare. La urma urmei, daca nu ai nimic frumos de spus, nu spune nimic!
3. Lucreaza si invata cu integritate
„Pentru ca ne straduim sa facem ceea ce este drept, nu numai in ochii Domnului, ci si in ochii oamenilor.” 2 Corinteni 8:21
Cu totii intalnim situatii dificile sau frustrante pe parcursul zilei. A lucra cu integritate inseamna sa faci tot ce poti, chiar si atunci cand s-ar putea sa te simti dificil sa faci asta. Inseamna de asemenea, daca castigi sau pierzi, sa faci asta cu bunavointa.
Un alt mod de a arata integritatea la scoala este sa va indepliniti responsabilitatile. De la finalizarea sarcinilor la timp pana la urmatoarele sarcini pe care le veti avea de indeplinit, sa va asumati responsabilitatile, este o modalitate simpla de a arata ca va implicati in totalitate in tot ceea ce se intampla in jur.
4. Aratati respect
O alta lectie de educatie crestina ne invata sa aratam respect. „Iubiti-va unii pe altii cu afectiune frateasca. Depasiti-va unii pe altii pentru a arata onoare.” Matei 7:12.
Fiecare fiinta umana merita respect, iar acest lucru este valabil atat la scoala cat si la locul de munca sau in orice alta imprejurare. Cateva dintre modalitatile de a arata respect unei persoane sau unui grup de persoane sunt urmatoarele:
- Cand cineva vorbeste, taceti si ascultati cu atentie.
- Urmariti cu atentie indicatiile.
- Tineti usa deschisa pentru cineva care transporta ceva greu, sau ajutati.
- Vorbiti cu bunatate cu toata lumea.
- Tratati-i pe cei din jur asa cum v-ati dori sa va trateze la randul lor.
5. Aratati iertare
Suportati-va unii pe altii si iertati-va unul pe altul daca vreunul dintre voi are o plangere impotriva cuiva. Iarta asa cum te-a iertat Domnul.” Coloseni 3:13
Nu putem controla actiunile altora, dar putem controla modul in care le raspundem. Chiar daca alti oameni s-ar putea sa nu actioneze intotdeauna intr-un mod cu care suntem de acord, putem face un efort sa-i iertam. Este important sa-i ierti pe ceilalti, dar este la fel de important sa fii iertator pe tine insuti.
Poate nu te-ai descurcat atat de bine pe cat ti-ai fi dorit la un test, sau poate simti ca ai avut performante slabe in timpul unei competitii. Uneori, esecul este inevitabil. Important este ca poti sa te ridici si sa incerci din nou; cu alte cuvinte, iarta-ti greselile si invata din ele pentru a nu le repeta.