De ce este nevoie de decantoare vin?
Pentru procesul de decantare a vinului, este nevoie de accesorii speciale numite, decantoare vin. Persoanele care si-au facut un obicei din degustarea diverselor sortimente de vin, cu siguranta stiu ce sunt decantoarele, ce rol au si ce alte accesorii pentru vin mai exista.
Pentru cei care beau vin ocazional, dar nu cunosc multe informatii despre aceste accesorii, acesta este articolul perfect. Le prezentam in randurile de mai jos informatii atat despre decantarea vinului cat si despre decantoare ca accesorii.
Decantoare vin: Ce sunt si ce rol indeplinesc?
Decantoarele pentru vin sunt vase speciale, folosite in procesul de transferare a vinului din sticla originala, intr-un alt recipient cu o forma specifica.
Principalul scop al unui decantor este acela de a aera vinul, si de a separa reziduurile solide si sedimentele. Functia principala a decantoarelor consta in intensificarea aromelor si gusturilor vinului, pentru a avea un gust mai placut in timpul degustarii.
Decantorul pentru vin este un accesoriu care poate la prima vedere nu vi se pare foarte util. Acesta insa poate sa transforme degustarea vinului dintr-o interactiune simpla, intr-o experienta memorabila in adevaratul sens al cuvantului.
Decantarea vinului
Decantarea vinului este un proces pentru care sunt necesare decantoare vin, si se realizeaza din doua motive principale. In cazul in care efectuati acest proces, in primul rand, indepartati sedimentul sa ajunga la pahar, si in al doilea rand, ajutati vinul sa se aeriseasca si sa se „deschida” inainte de consum.
Indepartarea sedimentului si reducerea la minimum a cantitatii de sedimente care ajunge la pahar este deosebit de evidenta in cazul vinurilor mai vechi, „de epoca”. In timp, in sticla va aparea o acumulare de sedimente nedorite (in special in vinul rosu in loc de alb).
Foarte ocazional, pot aparea si bucati de pluta care se prabuseste, asa ca indepartarea acestora in procesul de decantare este, de asemenea, de o importanta vitala.
In plus…
In ceea ce priveste lasarea vinului sa se aeriseasca suficient, majoritatea vinurilor, atunci cand sunt expuse initial la aer, se vor „deschide”, permitand sa iasa din vin arome si arome mai complexe. Nu toate vinurile (in general mai tinere) vor necesita decantare, deoarece unele nu au nevoie de atat de mult aer.
Acestea pot sa nu para remarcabil de diferite dupa decantare, dar orice cantitate de decantare ajuta, de obicei. Chiar daca folositi decantoare vin doar putin, este mai bine decat sa nu folositi aceste accesorii chiar deloc!
Exista sortimente de vinuri care pot parea complet diferite dupa decantare in comparatie cu trecerea direct de la sticla la pahar.
Aroma si gustul se pot modifica in mod remarcabil de la doar 15 minute de stat intr-o decantor. Vinurile rosii invechite sunt cele care merita cel mai mult decantare, iar beneficiile sunt foarte evidente.
Accesorii pentru decantarea vinului
Ideea grozava este sa achizitionati si sa utilizati un filtru sau „aerator” pozitionat intre sticla si decantoare vin. Vinul trece prin plasa de obicei fina, iar filtrul este conceput pentru a capta orice sediment de a ajunge la decantor.
Ca si mai sus, odata ce particulele nedorite sunt vazute in vin si prin acest proces, sunt prinse in partea de sus a retelei de filtrare, se opreste turnarea. Vinul aflat deja in decantor ar trebui sa fie perfect pentru a fi savurat in cele din urma odata ce a avut timp sa se odihneasca si sa respire.